Faldgrupper ved stiklingeformering

Formering ved brug af stiklinger er en populær metode til formering af planter, hvilket hænger sammen med, at metoden er både let og effektiv. Til trods for af at metoden er let at benytte, er der dog nogle faldgrupper, som man bør være opmærksom på.

Stiklingerne må ikke være for store

Det er vigtigt, at man er opmærksom på størrelsen af de valgte stiklinger. Hvis de er for store, dur de ikke, hvilket hænger sammen med, at små planter lettere slår rødder. Mange amatører vil helst benytte store stiklinger, da de tror, at disse har et forspring i forhold til de små stiklinger. Dette er dog ikke tilfældet, og da de små stiklinger hurtigere slår rødder, vil de hurtigt overhale de store stiklinger.

Ønsker man stadig at benytte store stiklinger, kan dette dog alligevel finde sted. I stedet for at plante stiklingen direkte i jord, kan man først putte den i et glas vand. Med tiden vil stiklingen slå rødder, og herefter kan man plante den på det ønskede sted. Det tager dog længere tid for den store stikling af slå rødder ved denne metode, end hvis man havde benyttet små stiklinger og plantet dem direkte i sin valgte jord.

Vanding af stiklingen

Man skal sørge for, at stiklingen ikke udtørrer og dør, men det er samtidig vigtigt, at man heller ikke giver den for meget vand. Dette vil nemlig resultere i, at plantens vækst hæmmes. De danner nemlig ilt under deres fotosyntese, men har også selv brug for ilt. Hvis stiklingen bliver for våd, får den sværere ved at danne rødder.

Planter danner ilt under fotosyntesen, men de har også brug for ilt, og hvis spagnummen er meget våd har de svært ved at danne rødder. Man kan få rødder på en stor stikling i et glas vand, men det tager længere tid.