Skadedyr hos planter

Alle planter kan blive udsat for visne blade, som lige så stille begynder at falde af, lus og larver og andre skadedyr. Hvis man ønsker at planten skal leve længe, er det vigtigt, at man er i stand til at gøre noget imod disse skadedyr.

Bladlus

Hvis der findes bladlus på planten, kan man forsøge at fjerne dem med sin hånd, hvis det er muligt. Lykkes dette indgreb ikke, kan man forsøge at fjerne bladlusene ved ligeså forsigtigt at skylle dem væk med vand. Bladlusene kan kendes ved, at de som oftest er grønne, men de kan ligeledes være orange, sorte eller grå. Disse skadedyr angriber de sarte dele hos planten og svækker den. Dette finder sted ved, at de lever af dens plantesaft.

Skjoldlus

Skjoldlus kan kendes ved, at de som deres navn antyder, har et skjold, som ligner små, brune plader. Lusene vil kan kunne finde på undersiden af plantens blade. For at komme skjoldlus til livs, kan man så vidt som muligt forsøge at fjerne dem med en våd vatpind eller lignende. Dernæst bør man behandle planten med et middel mod insekter.

Uldlus

Uldlus kan kendes ved, at de ligner små klumper eller totter af vat, og man vil kunne finde dem siddende på stilke og under blade. Det er vigtigt, at man fjerner Uldlus, da de kan forårsage, at planten taber sine blade, hvis den ikke behandles. Man kan fjerne Uldlus ved at tørre planten af med en fugtig klud. Dernæst kan man benytte et middel mod skadedyret.

Mellus

Angreb fra en mellus kan kendes ved, at plantens blade bliver gule og begynder at falde af. På planten vil man kunne se små klynger eller klumper af hvide fluer, der sidder på plantens blade. Disse lus er svære at udrydde, men kan bekæmpes ved at fjerne de blade, hvor de sidder. Dernæst bør man sprøjte med et middel mod skadedyret.